Archiv článků
21.12.2015 16:03
Ovoce, které používám na výrobu dobrovidel vyrostlo přirozeně v sadu nedaleko Skalky u Doks. Dobrovidla vařím dle staré receptury - bez cukru, konzervantů a jiných přídavných látek, jen z čistého ovoce, které vlastnoručně sklízím a zpracovávám. Povidla vznikly odpařením vody, zakonzervované jsou...
—————
15.10.2015 21:16
Cítíte se často unavení a bez energie a nálady? Podzim přišel intenzivně a tak přidávám několik tipů, jak si náladu zlepšit.
Fyzická aktivita
Pro dobrou náladu je nezbytný pravidelný pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu. Procházky v přírodě, ale i cvičení, tanec, nebo sport, který...
—————
30.09.2015 21:48
Právě dozrávají švestky a tak je nejvyšší čas na sušení a vaření povidel. Já osobně dělám oboje. Povidla dělám bez cukru a konzervačních látek. Zdravé a jednoduché.
Návod na výborná povidla dle staré receptury najdete zde.
—————
06.08.2015 10:49
Čím dál víc se do povědomí lidí dostává moruše. Je to nádherný velý strom, který plodí černé, nebo bílé "ostružiny". Vypadají tak, ale chutnají úplně jinak. Jsou velice sladké a nemají moc výraznou aromatickou chuť. Dají se najít i v Praze, ale častěji se objevují ve větších zahradách. Letos jsem...
—————
03.08.2015 16:35
Špendlíky,
ovoce, které v tuto dobu zraje a padá v kilech. Ne všechny jsou chutné a sladké. Hledejte ochutnávejte. Já mam na svém pozemku špendlík, který plodí krásné barevné plody, které chutnají po meruňkách a jsou opravdu sladké (i kyselé samozřejmě). Jak plody zpracovat a uchovat? Jak už...
—————
09.07.2015 12:22
Začíná čas uchovávání ovoce a tudíž čas ZAVŘENIN. Jak na jednoduché uchování ovoce? Vyvaříte skleničku a víčko, necháte vyschnout a plníte čerstvým ovocem. Naplňte do 15minut od utržení a zavřete :-). Čerstvé ovoce má schopnost samokonzervace. Třešně, rybízy, angrešt, josta, muchovník, mirabelky...
—————
26.06.2015 10:14
Už jste někdy slyšeli tento název výborného indiánského ovoce? Že ne? A dokonce jste ho ani neochutnali? Tak to jste o hodně přišli. Jsou to jedny z nejchutnějších plodů, co jsem kdy jedla a které rostou a dozrávají u nás v Čechách. Právě teď začínají zrát. Pokud je neznáte, můžete přijet na...
—————
18.05.2015 14:35
Obávaný plevel - bršlici kozí nohu určitě znáte! A víte, že může být užitečná i na Vašem talíři?
Na fotce: podušená bršlice s osmahlou cibulkou a česnekem (natrhejte ji hodně, po spařeni se objem výrazně zmenší), na závěr zalitá sójovou smetanou Provamel, tentokrát jako omáčka na celozrnné...
—————
20.04.2015 14:34
Lahodná snídaně! Čersvě natrhané kopřivy, listy a květy pampelišky, štovík, ptačinec, polníček a květy sedmikrásky. To všechno rozmixuju s jablkem a na slunci a v klidu, v přírodě popíjím. Takhle dopřávám svému tělu energetickou bombu a zásadotvorné pohlazení Emotikona smile. Co snídáte na...
—————
07.04.2015 18:53
Česnek Medvědí.
Už vyrazil a hned jsem z něj udělala pomazánku. Natrháte čerstvé listy česneku medvědího (roste na vlhkých, lehce zastíněných místech), přidáte za studena lisovaný slunečnicový či sezamový olej, předem namočená slunečnicová semínka a trochu sojovky. Umixujete a máte pomazánku...
—————